Web Analytics Made Easy - Statcounter

پاکسازی و رهاسازی بچه ماهی در تالاب عینک موجب شده بر میزان پرندگانی که تالاب عینک را برای زمستان‌گذارنی انتخاب کنند، افزایش یابد. ایجاد سایت پرنده نگری در حاشیه تالاب یکی از جاذبه های گردشگری است.

خبرگزاری شبستان- رشت، مهری شیرمحمدی؛ اول بار« جیمز فریزر بازرگان انگلسیی» (۱۸۳۴م) نام آن را در سفرنامه اش ثبت کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او که در زمان فتحعلیشاه قاجار به دیدار این تالاب رفته بود، در سفرنامه اش نام آن را « اینوک» نوشت. ناصرالدین شاه نیز در سفرش به گیلان هوس کرد وسط دریاچه رشت اتراق کند. وی در سفرنامه اش می نویسد: « وسط پل عینک گفتم آفتابگردان زدند. ما از پل رد شده، به راه افتاده رفتیم آب تا سینه اسب را می گرفت. اما گل و باتلاق مطلقا وجود نداشت.» شاه قاجار سوار بر اسب، از امتداد دریاچه آنقدر بنفشه می چیند تا به شفت و فومن می رسد. توصیفات ناصرالدین شاه نشان می دهد در آن زمان دریاچه عینک رشت وسعت زیادی داشته است.

 

با سرد شدن هوا در منطقه شمالی و سیبری از نیمه پاییز، پرندگان مهاجر، سواحل جنوبی دریای کاسپین را برای زمستان‌گذارانی انتخاب می کنند. این روزها اگر به تالاب های گیلان سری بزنید، انواع مرغابی سانان را می بینید. به گفته رئیس اداره نظارت بر حیات وحش اداره کل محیط زیست گیلان، پرندگان مهاجر به ۳۷ زیستگاه و تالاب و ۲۷۰ کیلومتر ساحل استان گیلان مهاجرت کرده اند.

 

مهم‌ترینِ تالاب هایی که مقصد پرندگان مهاجر است؛ تالاب بین‌المللی انزلی، پارک ملی بوجاق بندر کیاشهر، تالاب امیرکلایه و بارکوسرای لاهیجان، تالاب استیل عباس‌آباد آستارا، تالاب آق و جوکندان است. به گفته علی‌نژاد سال گذشته ۱۳۵ هزار و ۵۹۵ قطعه پرنده مهاجر در گیلان زمستان‌گذرانی کردند.

این روزها، اگر به تالاب عینک در محدوده شهر رشت بروید، زیبایی های تالابی که در سه حوزه آبی شکل عینک را به تصویر می کشد، مقصد زمستان‌گذرانی گونه ای مرغابی سان سیاه رنگ مهاجر است که سال های قبل کمتر این تالاب را انتخاب می کرد.

 

مشاور زیست محیطی شهرداری رشت در حوزه تالاب عینک، می گوید: «باکلان» های سیاه رنگ، تنها گونه پرنده در تالاب عینک نیست و این تالاب زنده زیستگاه متنوعی از پرندگانی است که این تالاب درون شهری را برای زیست انتخاب کرده اند.

 

«محمد دهدار» اضافه می کند: پرنده هایی همچون؛ ماهی خورک، پلیکان پا خاکستری، چرخ ریسک سر آبی، حواصیل شب، کشیم بزرگ، کاکائی سر سیاه کوچک، چنگر نوک سرخ، سینه سرخ و باکلان بزرگ برخی از گونه های حیات وحش این تالاب است.

وی با تاکید بر حفظ اکوسیستم این تالاب اظهار می کند: در حال حاضر تنها معضل این تالاب سنبل آبی و ورود آلاینده هایی همچون فاضلاب به تالاب نیست. رها سازی «لاک پشت گوش قرمز» توسط شهروندان به این تالاب -که گونه ای مهاجم است- زیستگاه دیگر گونه های گیاهی و جانوری این تالاب را به مخاطره انداخته است.

 

به گفته وی لاک پشت گوش قرمز، بومی آمریکا و مکزیک بوده و در بسیاری از کشورها به عنوان حیوان خانگی به‌فروش می رسد. ورود این حیوان به ایران در ایام نوروز سالهای اخیر و رهاسازی توسط شهروندان در تالاب ها، موجب شده، اکوسیستم تالاب ها مورد مخاطره قرار گیرد.

معاون اسبق خدمات شهری منطقه ۴شهرداری رشت مهمترین علت افزایش پرندگان مهاجر را پاکسازی مرتب تالاب عینک از گیاه مهاجم سنبل آبی از سال ۱۳۹۵ و رهاسازی و تکثیر بچه ماهی در این تالاب داخل شهری رشت عنوان می دارد.

 

«مهران حافظ بستانی» با اشاره به پاکسازی تالاب عینک از گیاه مهاجم و خطرناک سنبل آبی می گوید: از تابستان سال ۱۳۹۵، پاکسازی تالاب عینک از سنبل آبی در دستور کار مدیریت منطقه ۴ قرار گرفت و این پاکسازی، هرساله تداوم داشته است.

وی اضافه کرد: بعد از پاکسازی در سال نخست در پاییز همان سال، تهیه و رهاسازی بچه ماهی های گرم آبی در تالاب عینک صورت گرفت و در زمستان همان سال شاهد حضور پرندگان مهاجر به تالاب عینک بودیم و با سردشدن هوا، و ماندگاری پرندگان، مشخص شد پرندگان مهاجر، تالاب عینک را مناسب و برای زمستان‌گذارانی این تالاب انتخاب کنند.

 

این کارشناس شهرداری با اشاره به موقعیت و وسعت تالاب عینک، می افزاید: تالاب عینک به طول ۵۰۰۰ متر و عرض متغیر ۱۵۰متر، به صورت نواری در مسیر ارتباطی رشت- فومن کشیده شده است و ایجاد سایت پرنده نگری در این تالاب، به‌ویژه در فصل زمستان که مقصد پرندگان مهاجر است تنها یکی از جنبه های توسعه گردشگری در تالاب عینک می تواند باشد. 

پایان پیام/595

منبع: شبستان

کلیدواژه: لاک پشت گوش قرمز سایت پرنده نگری تالاب عینک پرندگان مهاجر توسعه گردشگری پرندگان مهاجر تالاب عینک سنبل آبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۸۹۴۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بلاتکلیفی ۸ ماهه یک مصوبه مهم زیست‌محیطی در استانداری کهگیلویه و بویراحمد

مسئول دبیرخانه مدیریت زیست‌بومی تالاب‌های محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: برنامه مدیریت تالاب‌های استان با محوریت گردشگری در سازمان حفاظت محیط زیست کشور تصویب و برای اجرا به استان ابلاغ شد، اما استانداری کهگیلویه و بویراحمد با گذشت هشت ماه از این ابلاغ، هنوز اقدامی انجام نداده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کهگیلویه و بویراحمد، مسعود حاتمی امروز _سه‌شنبه هجدهم اردیبهشت_ در جمع خبرنگاران اظهار کرد: تالاب‌های «مورزرد»، «شرم درنگ زیلایی»، «برم الوان بهمئی» و مجموعه «کوه گل دنا» به دلیل ویژگی‌های اکولوژیکی، موقعیت جغرافیایی، جاذبه‌های خاص و منحصربه‌فرد می‌تواند نقش مهمی در تأمین معیشت جوامع محلی به‌واسطه توسعه گردشگری پایدار و جامعه‌محور داشته باشند.

وی افزود: اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان در راستای حفاظت و بهره‌برداری خردمندانه از تالاب‌های استان از سال ۱۴۰۲ اقدام به تدوین برنامه جامع مدیریت زیست‌بومی حوضه آبریز برای سه تالاب «برم الوان»، «مورزرد» و «شرم درنگ زیلایی» با همکاری همه ذی‌نفعان شامل دولتی و خصوصی به‌خصوص جوامع محلی حاشیه تالاب‌ها کرده است.

مسئول دبیرخانه مدیریت زیست‌بومی تالاب‌های محیط زیست، کهگیلویه و بویراحمد گفت: تدوین و اجرای این برنامه‌ها می‌تواند ضمن حفاظت از تالاب‌های استان، چارچوبی برای مدیریت بهره‌برداری خردمندانه و مسئولانه با همکاری همه ذی‌نفعان در تالاب‌های استان را فراهم آورد.

وی تصریح کرد: در این راستا برنامه مدیریت تالاب‌های استان با محوریت گردشگری جامعه‌محور و توسعه الگوهای نمونه گردشگری طبیعت‌محور تالابی و حمایت از معیشت‌های پایدار جوامع محلی در سازمان حفاظت محیط زیست کشور تصویب و برای اجرا به استان ابلاغ شد.

حاتمی خاطرنشان کرد: این مصوبه برای اجرا نیاز به تصویب در کارگروه امور زیربنایی استان دارد که با وجود گذشت هشت ماه از ابلاغ این مصوبه از طرف سازمان حفاظت محیط زیست، همچنان در اتاق‌های استانداری کهگیلویه و بویراحمد خاک می‌خورد و چشم‌انتظار و بلاتکلیف است.

کد خبر 751382

دیگر خبرها

  • این پرنده عجیب به دزد پرندگان مشهور است! (فیلم)
  • بلاتکلیفی ۸ ماهه یک مصوبه مهم زیست‌محیطی در استانداری کهگیلویه و بویراحمد
  • قتل فرزند کوچک‌تر جلوی چشم مادر!/ عکس
  • پرندگان مهاجر در آب‌گیرهای گرمه فرود آمدند
  • فیلم| فرود پرندگان مهاجر در گرمه خراسان
  • تالاب گرده‌قیت نقده احیا شد
  • کاهش ۳۰ درصدی شمار پرندگان مهاجر
  • حضور ۷ گونه پرنده مهاجر در تالاب بین‌المللی هامون
  • تالاب‌های پلدختر زیستگاه ۳۵ نوع پرنده مهاجر
  • خراسان شمالی میزبان پرندگان مهاجر عبوری است