Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس اداره نظارت بر امور حیات‌وحش گفت: مردم با خریداری غیرقانونی لاک‌پشت، سمندر و مار آبی در نوروز پس از مدتی آن‌ها را در طبیعت رهاسازی می‌کنند که این امر هم باعث تخریب محیط‌زیست می‌شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در کنار تمام مشکلات زیست‌محیطی، یکی از معضلاتی که در ناآگاهی و بی‌خبری مردم، به سهم خود به محیط‌زیست کشور ضربه‌های سنگینی وارد می‌کند، خرید حیواناتی مانند لاک‌پشت، مار آبی و سمندرهای امپراتور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یقیناً این ادعا برای بسیاری از هم‌وطنان غیرقابل‌باور، مبهم و تفسیر ناپذیر است؛ چراکه آنان با خود می‌اندیشند که خرید حیوانی مانند لاک‌پشت و یا سمندر اساساً! چگونه می‌تواند ضربات جبران‌ناپذیری به طبیعت و محیط‌زیست کشور وارد آورد؟

اما واقعیت این است که خرید حیوانات یادشده در وهله اول جدا کردن حیوان از زیستگاه طبیعی‌اش است که در این صورت اکوسیستم زیستگاه طبیعی آن حیوان را دچار عدم تعادل می‌کند. از طرفی پس از مراسم نوروز خریداران که به هر دلیلی از رسیدگی به حیوان به تنگ می‌آیند، حیوانات یادشده را در طبیعت و رودخانه‌ها رهاسازی می‌کنند؛ همین امر آغاز ماجراهایی است که درنهایت تخریب محیط‌زیست و تضعیف حیوانات چرخه طبیعی و اکوسیستم بومی کشور را به همراه خواهد داشت.
 

 

لاک‌پشت، سمندر و مار آبی؛ مهمان‌های نوظهور هفت‌سین ایرانی

محمد کرمی رئیس، اداره نظارت بر امور حیات‌وحش سازمان حفاظت محیط‌زیست استان تهران در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در رابطه با مخاطراتی که به‌واسطه خرید، نگهداری و رهاسازی حیوانات صدرالاشاره متوجه زیستگاه‌های کشور می‌شود گفت: گونه‌هایی که معمولاً در ایام نوروز قاچاق و پس‌ازآن در معرض فروش قرار می‌گیرند شامل حیوانات و گونه‌هایی است که عموماً لاک‌پشت‌های تالابی که از همه مهم‌تر لاک‌پشت گوش قرمز است که خریداران فراوانی دارد. حیوان دیگر سمندر لرستانی است که به آن‌ها سمندر امپراتور هم می‌گویند. گرچه خود من در گشت‌هایی که داشته‌ام مار آبی را هم دیده‌ام که برای فروش عرضه می‌شود.

 

افزایش سرعت انقراض سمندر لرستانی با خرید این حیوان

وی در ادامه اظهار داشت: برخی از گونه‌ها مانند لاک‌پشت گوش قرمز زیستگاهشان مربوط به ایران نیست و به ایران قاچاق می‌شود که این گونه‌ها به گونه‌های مهاجم مصطلح هستند؛ اما سمندر لرستانی ایرانی است که جزء حیوانات در معرض انقراض هستند که مردم بی‌توجه به این مورد اقدام به خرید این حیوان می‌کنند.

 

 

حیوانات قاچاق عامل تخریب زیستگاه‌ها و عدم تعادل اکوسیستم

کرمی در بخش دیگری از اظهاراتش بابیان اینکه حیواناتی که به کشور قاچاق می‌شوند و مردم برای ایام نوروز اقدام به خریدوفروش آن‌ها می‌کنند، خطرات بسیار زیادی برای محیط‌زیست و زیستگاه‌های مختلف کشور دارند، تصریح کرد: این گونه‌ها بر روی تنوع زیستی و تخریب زیستگاه‌های حیات‌وحش نقش مهمی ایفا می‌کنند. چراکه هیچ عاملی برای کنترل جمعیت آن‌ها وجود ندارد. از طرفی خودشان به‌راحتی و در حد و اندازه بسیار زیاد تکثیر می‌شوند و از طرفی گونه‌های بومی حیات‌وحش ما را از بین می‌برند. حتی برای تغذیه از تخم و لارو برخی از آبزیان استفاده می‌کنند. ضمن آنکه حیوانات بالغ و حشرات بالغ هم جزئی از تغذیه آنان است. جمعیت برخی از گونه‌های حیات‌وحش از بین می‌روند اگر خودشان در حیات‌وحش رها شوند به‌شدت می‌توانند رشد کنند و همین تعادل زیست و اکوسیستم طبیعی را از بین می‌برد.

 

 

لاک‌پشت گوش قرمز مهمانی که میزبان را تهدید می‌کند

وی در پاسخ به این سؤال که آیا چنین گونه‌هایی در محیط‌زیست ایران دشمنان بیولوژیک ندارند، گفت: خیر؛ دشمن بیولوژیک برای گونه‌هایی که به کشور قاچاق می‌شود وجود ندارد. چراکه آن‌ها گونه‌های مهاجم محسوب می‌شوند. در اکوسیستم طبیعی شرایط به‌گونه‌ای است که هر حیوانی کنترل‌کننده‌ای دارد که اگر بنا به برخی شرایط تعدادشان از حد مجاز فراتر برود، آن حیوان کنترل‌کننده از گونه مهاجم و گونه‌ای که بیشتر از حد معمول تکثیرشده، تغذیه می‌کند و این‌گونه تعادل را برقرار می‌کند؛ اما برای گونه‌های مهاجم که دشمن طبیعی ندارند، اگر شرایط مساعد باشد به طرز عجیبی تعداد آن‌ها زیاد می‌شود و همین تکثیر خارج از عرف و قاعده اثرات تخریبی زیادی به محیط‌زیست وارد می‌کند.

 

 

بیماری‌های پوستی نتیجه خرید لاک‌پشت و سمندر برای نوروز

رئیس اداره نظارت بر امور حیات‌وحش با اشاره به این نکته که یکی دیگر از خطراتی که در این‌گونه حیوانات وجود دارد، بحث بیماری‌هاست، ادامه داد: بیماری‌هایی که ازاین‌گونه حیوانات می‌تواند به انسان سرایت کند، بیماری‌های زیادی است که از میان آن‌ها بیماری‌های پوستی و بیماری‌های گوارشی بیشتر از همه شایع است.

وی در رابطه با خریدوفروش چنین حیواناتی بابیان اینکه به لحاظ قانونی خریدوفروش این‌گونه حیوانات قاچاق محسوب می‌شود و جرم است، توضیح داد: ماقبل از نوروز بارها اعلام کرده ایم که مردم حیوانات غیرمجاز را برای سفره هفت‌سین خریداری نکنند؛ و به قاچاقچیان حیات‌وحش هم هشدار داده‌ایم که این کار آن‌ها غیرقانونی است و در صورت دستگیری عوامل فروش این گونه‌ها مجازات و جرائم سنگینی در انتظار آن‌ها خواهد بود.

 

ریشه‌کنی قاچاق حیوانات با عدم خرید حیوانات نورزی

 

 

کرمی خطاب به مردم عنوان کرد: اما اگر مردم با سازمان محیط‌زیست همکاری کنند و چنین حیواناتی را خریداری نکنند، به‌تبع فروشنده‌ها ریسک قاچاق چنین حیواناتی را کنند قبول نمی‌کنند. این مسئله از بحث عرضه و تقاضا منشعب می‌شود. اگر تقاضایی برای خرید این حیوانات نباشد، عرضه‌ای هم صورت نخواهد گرفت؛ بنابراین مردم باید بدانند که با خریدن نکردن چنین حیواناتی ماندگاری گونه‌های حیات‌وحش و بکر ماندن زیستگاه‌های طبیعی و محیط‌زیست کشورشان کمک خواهند کرد.

 

صدمه به محیط‌زیست با رهاسازی حیوانات نوروزی

این فعال محیط‌زیست در بخش دیگری از سخنانش به بخش دیگر از مخاطرات قاچاق حیوانات نوروزی اشاره کرد و یادآور شد: خطر دیگری که گونه‌های یادشده دارد این است که بعد از مراسم نوروز معمولاً مردم این گونه‌ها را در طبیعت رهاسازی می‌کنند. مردم فکر می‌کنند که مثلاً یک لاک‌پشت در هر آب و هوایی و در هر رودخانه و دریاچه‌ای می‌تواند زندگی کند و آن‌ها می‌توانند هر وقت که لازم دیدند این حیوانات را در طبیعت رهاسازی کنند، درحالی‌که این‌گونه نیست.

وی ادامه داد: مردم باید بدانند که مثلاً لاک‌پشت گوش قرمز متعلق به زیستگاه‌های کشور نیست و برای حیات‌وحش و زیستگاه‌های آبی ما بسیار خطرناک است و اصلاً با آب‌وهوای کشور ما سازگاری ندارد. در صورتی رهاسازی این حیوان سازی در طبیعت اگر چنین حیوانی به خاطر ناسازگاری با زیستگاه‌های بومی ما از بین نرود، بی‌شک به حیوانات و گونه‌های بومی کشور خسارت شدیدی وارد می‌کند؛ چراکه با آن‌ها سازگار نیست و با حمله به برخی از گونه‌ها آن‌ها را زخمی کرده و موجبات نابودی بیش‌ازپیش آن‌ها را فراهم می‌کند. همه این‌ها خطراتی است که محیط‌زیست ما را آنچه فراتر ازآنچه هست تهدید می‌کند

 

 

فروش غیرمجاز حیوانات حیات‌وحش را به ۱۵۴۰ اطلاع دهید

وی اضافه کرد: بنابراین من از مردم تقاضا دارم در صورت مشاهده فروش حیواناتی مانند لاک‌پشت، مار آبی یا سمندر لرستانی (سمندر امپراتور) در وهله اول از خرید چنین حیواناتی پرهیز کنند و در وهله بعد در صورت مشاهده هرگونه تخلف در این زمینه با اداره محیط‌زیست محل زندگی خود یا شماره تلفن ۱۵۴۰ در سطح کشوری و شماره تلفن ۷۷۳۵۵۷۸۱ در سطح استان تهران تماس بگیرند و تخلفات را گزارش دهند؛ اما چنانچه برخی از شهروندان از سرناآگاهی چنین گونه‌هایی را خریداری کردند، خواهش ما این است که بعد از مراسم نوروز آن‌ها را در رودخانه‌های محلی رها نکنند و آن‌ها را به محل هایی که اعلام می شود، تحویل دهند.

کرمی خاطرنشان کرد: در این صورت همکاران ما با مراجعه به محل تصمیم مقتضی را در مورد حیوانات به عمل می‌آورند. مثلاً سمندر لرستانی زیستگاهش در بخش کوچکی از استان لرستان است و هرگز نمی‌تواند حتی در آب و هوایی شبیه آن نقطه و حیات خود ادامه دهد؛ برای همین باید رهاسازی‌ها به‌وسیله کارشناسان و به‌صورت دقیق انجام شود؛ با این‌ همه اگر مردم این حیوانات را خریداری نکنند، بزرگ‌ترین کمک را به محیط‌زیست کشور کرده‌اند.

 

 

انتهای پیام/

 

منبع: دانا

کلیدواژه: لاک پشت گوش قرمز محیط زیست کشور سمندر لرستانی محیط زیست گونه ها زیستگاه ها گونه هایی حیات وحش مار آبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۹۷۵۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آزادسازی پنج هزار متر مربع از اراضی ملی در خلخال

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز اردبیل و به نقل از روابط عمومی اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان اردبیل، حسین معصوم‌زاده افزود: برابر پیگیری‌های مکرر قضایی که از سوی این اداره اراضی ملی مورد نظر که در بخش شاهرود از توابع شهرستان خلخال قرار دارد، رفع تصرف شد.
وی بیان کرد: اراضی تصرف شده درون محدوده منطقه حفاظت شده آق داغ قرار داشت و با ایجاد فنس مورد تصرف قرار گرفته بود، اما با پیگیری‌های صورت گرفته، با حکم مقام قضایی آزادسازی شد.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست خلخال در ادامه از حامیان محیط زیست خواست تا در صورت مشاهده هر گونه تخلف زیست محیطی، موضوع را از طریق شماره ارتباطات مردمی ۱۵۴۰ گزارش دهند.
منطقه حفاظت شده آق داغ خلخال که ۹۳ هزار هکتار مساحت دارد، به دلیل برخورداری از تنوع زیستی و گونه‌های نادر گیاهی و جانوری از جمله انواع پرندگان شکاری، کبک، تیهو، کل و بز، پلنگ، سیاه گوش و سایر گونه‌ها تحت مدیریت اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان اردبیل قرار دارد.

دیگر خبرها

  • مشاهده یک خرس قهوه‌ای و ۲ توله اش در اقلید
  • حفاظت از حیات وحش، رسالت همه ایرانی‌ها
  • رهاسازی پسماند‌های بیمارستانی باعث آلودگی زمین‌های کشاورزی می‌شود+ فیلم
  • مشاهده پلنگ در منطقه سبزکوه چهارمحال‌وبختیاری
  • رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست: رهاسازی چاه‌های نفت آب و خاک خوزستان را آلوده می‌کند
  • تصاویری از گشت و گذار پلنگ ایرانی در منطقه حفاظت شده سبزکوه
  • مشاهده پلنگ در منطقۀ سبزکوه چهارمحال‌وبختیاری
  • ادامه تورهای گردشگری‌ طبیعی به محیط زیست آسیب می‌رساند
  • آزادسازی پنج هزار متر مربع از اراضی ملی در خلخال
  • کشف و ضبط یک قبضه اسلحه غیر مجاز در منطقه حفاظت شده سفیدکوه خرم آباد